Da bi tretman lica bio pravilan i efikasan, veoma je važan način i redosled kojim će se aplikovati kozmetički preparati.
1 korak :
Čišćenje lica - Zbog izloženosti agresivnim faktorima spoljašnje sredine (zagađenost vazduha, ultraviolentno zračenje, prašina) koža lica je osetljivija od ostatka tela pa je prvi i osnovni korak upravo čišćenje kože lica. Preporuka je da se čišćenje kože praktikuje bar dva puta dnevno i to ujutru i uveče. Čišćenjem kože uklanjamo prljavštinu, višak sebuma i mrtve ćelije i na taj način kožu pripremamo za dalju negu. Očišćena koža je sposobna da na najadekvatniji način iskoristi kozmetički aktivne supstance ćime ćemo osigurati povećanje efikasnosti kozmetičkih preparata. U zavisnosti od tipa kože bira se adekvatna formulacija kozmetičkog preparata pa tako za čišćenje kombinovane do masne kože prednost dajemo preparatima u formi pene ili gela, dok se za normalnu do suvu kožu može koristiti mleko za čišćenje. Preporučuje se da se za čišćenje regije oko očiju koristi poseban preparat koji je prilagođen toj osetljivoj zoni. Čišćenje kože treba da se praktikuje svakodnevno a jednom nedeljno preporučuje se i upotreba pilinga koji dubinski čisti kožu, uklanja mrtve ćelije sa površine kože, sprečava prekomerno nastajanje sebuma, ubrzava regeneraciju kože i mikrocirkulaciju.
2 korak :
Toniranje - Na očišćenu kožu lica treba aplikovati tonik koji uklanja tragove preparata za čišćenje, vraća koži prirodnu pH vrednost, čini je svežom i blistavom. Ukoliko je koža osetljiva i sklona isušivanju biraju se tonici bez alkohola u svom sastavu.
3 korak :
Nega - Preparati za negu hidriraju kožu, obnavljaju njenu barijernu funkciju, a imaju namenu i u tretiranju specifičnih stanja kože poput akni, rozacee, ekcema i dermatitisa praćenih izrazito suvom kožom, hiperpigmentacija, starenja, itd. Stoga, nakon što je koža lica očišćena i tonirana sledi primena seruma ili koncentrata koji sadrže visoke koncentracije kozmetički aktivnih sastojaka koji pripremaju kožu za dalju negu. Nakon 15-20 min od primene seruma treba aplikovati dnevni, odnosno noćni kozmetički preparat koji može biti u obliku gela, laganog/ bogatog krema ili balzama. Formulaciju preparata za dnevnu, odnosno noćnu negu biramo u zavisnosti od tipa kože (za masnu kožu sklonu aknama preporučuje se upotreba gela ili laganih kremova, dok su za normalnu do suvu kožu izbor kremovi, a za izrazito suvu kožu balzami). Preparati za negu kože u toku dana su obično laganije teksture i često sadrže SPF faktor koji štiti kožu od štetnih sunčevih zračenja, dok su preparati koju pružaju negu tokom noći često bogatije teksture. Za osetljivu regiju oko očiju koristi se poseban preparat za negu prilagođen toj zoni.
4 korak :
Zaštita – Ukoliko kozmetički preparati za negu ne sadrže SPF faktor i UVA filtere ili sadrže niži SPF a potrebna je intenzivnija zaštita od sunčevih zraka, nakon preparata za negu preporučuje se dodatna upotreba preparata za zaštitu od sunca sa visokim SPF faktorom kao i UVA filterima što je veoma važno jer je preterana izloženost štetnim sunčevim zracima uzrok prevremenog starenja kože.
Ova četiri koraka sprovedena sledstveno objedinjuju jednu celinu i predstavljaju potpuni tretman nege kože lica. Ukoliko svakodnevno izdvojite vreme za sebe i sprovedete ritual nege lica vaša koža će vam biti zahvalna, a vi ćete se osećati zadovoljnije i lepše.
Autor: mr ph Marija Savić