Proleće je počelo, dani su duži, priroda se budi, a vi ste sve umorniji. Poznat osećaj?
Prolećni umor je najčešća vrsta umora na koji se ljudi žale i od kog pati skoro svaka druga osoba. Kao razlog nastanka navode se dnevne promene u temperaturi I atmosferskom pritisku koje su vrlo izražene. Smatra se da od prolećnog umora pate osobe koje su preosetljive na vremenske promene.
Pored toga, kao krivac se navode i hormonske oscilacije, i to pre svega oscilacije u nivoima hormona melatonina i serotonina.
Simptomi prolećnog umora su pospanost, manjak koncentracije, malaksalost, osećaj bezvoljnosti, tuga, glavobolja, ponekad razdražljivost.
Može biti posledica nedostatka fizičke aktivnosti tokom zimskog perioda, vitaminsko – mineralnog deficita usled jednoličnije israne i borbom imunog sistema sa virusnim I bakterijskim infekcijama.
Prolećni umor nije bolest, vec stanje, i na svu srecu traje kratko. Predstavlja fazu adaptacije na novo godišnje doba. Hormoni se brzo stabilizuju i vi ste opet stara osoba.
Šta raditi da se ova trenutna faza lakše prebrodi?
- Spavajte dovoljno – pokušajte otići na spavanje ranije nego obično, a pre toga se izolujte od ekrana bar dva sata
- Obezbedite dovoljnu hidrataciju - bar 1.5l do 2l vode ili čaja na dan, a istovremeno smanjite unos kafe
- Hranite se zdravije- ograničavanjem unosa šećera i cešćim, a manjim obrocima se izbegavaju nagli padovi energije. Izmedju obroka je neopodno da prodje bar tri sata
- Unosite dovoljan unos vitamina C, B, D3, cinka, omega-3 masnih kiselina, magneziijuma I kalcijuma
- Trenirajte intenzivnije – ne samo u proleće vec tokom cele godine . Fizička aktivnost ima ključnu ulogu za zdravlje organizma. Ukoliko niste ljubitelj vežbanja, uvedite pešačenje kao svakodnevnu aktivnost
Pobedite prolećni umor i uzivajte u čarima lepog vremena koje ono donosi.
Ukoliko osećaj umora ostane prisutan malo duže, savet potrezite u najblizoj Lirafarma apoteci.